A keverék egész pirított zabszemekkel (88% zab, 50 % zabszem, 38 % zabliszt) készült. A zab béta-glukánt tartalmaz. Már a tészta előkészítésekor és a sütéskor már érezhető a szokásostól eltérő illat. 1 kg keverék 5,5 kg tésztához elegendő!
Hozzávalók:
Búza lisz (BL55): 500 g
Zabos keverék : 180 g
Olaj: 16 g
Élesztő(szárított): 7 g
Só: 15 g
Víz: 380 g
Figyelem! A keverék a szükséges sót NEM tartalmazza.
A hozzávalókat tegyük keverőtálba és robotgéppel (5 perc) vagy kézzel készítsünk csomómentes kidolgozott állagú tésztát. Ha kézzel dagasztunk két perc dagasztás után várjunk 5 percet (hogy a tésztában a víz egyenletes eloszlású legyen, illetve a lisztszemcsék megduzzadjanak), majd dagasszuk újabb 2 percig.
Formázás:
Az elkészült tésztát formázzuk hosszú rúd formára. Vágjuk nyolc részre, és sodorjunk egyforma nem túl hosszú rudakat, majd sütőlapra helyezve pihentessük 1 óráig.
A sütőt 40 C fokra előmelegítjük.
A tésztákat vízzel megspricceljük és a rudakat átlós irányban egy vágással bemetsszük. Majd az előmelegített sütőbe tesszük és 30 percig előkelesztjük.
A tésztákat kivesszük és kelesztjük, míg a sütő 220 C fokra melegszik.
Ha a sütő elérte a kívánt hőmérsékletet a tésztákat egy újabb spriccelés után berakjuk és 15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 C fokra csökkentjük és további 25-30 percig sütjük.
Amennyiben a héja tetszetősen megpirult kivesszük és fa rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Megvágni csak akkor érdemes, ha legalább langyosra hűlt, mert a meleg vágott részen hamar szárad.